Droneregler dronefotografering

Du skal kende dronereglerne og derfor på dronekursus og tage dronecertifikat, hvis du vil flyve drone professionelt.

© Shutterstock

Nye droneregler i 2021

Reglerne for droneflyvning har næsten udviklet sig lige så meget som selve dronerne, og ved årsskiftet er der igen kommet nye regler, som du skal være opmærksom på, hvis du fortsat vil flyve med drone.

8. januar 2021 af Christian Trant

Et større fokus på risiko

Når du tidligere har fløjet med din drone, skulle du skelne mellem bymæssigt område og uden for bymæssigt område.

Den sondring er ophørt, efter de nye regler er indtrådt i 2021. I stedet for at du skal vurdere, hvad der kategoriseres som by og ikke-by, er der i reglerne et større fokus på, hvad der risikofyldt, og hvad der ikke er.

I dronernes EU-regler skal du nu vænne dig til begreber som:

  • Den åbne kategori (operationer med lav risiko-niveau)

  • Den specifikke kategori (operationer med mellem risiko-niveau)

  • Den certificerede kategori (operationer med højt risiko-niveau)

Herunder går vi i dybden med, hvad du må under hver af de tre kategorier.

> Læs også: Hvad er en drone med kamera - og hvorfor skal du købe en?

Den åbne kategori

Det er i den åbne kategori, at langt de fleste droneflyvninger vil finde sted.

I den åbne kategori inddeles dronerne efter vægtklasse, og hvis din drone vejer under 900 gram, er der langt færre krav til dig som operatør, og de regler du skal følge, end hvis din drone vejer mere end 900 gram.

Du må fx gerne flyve over mennesker uden, at du behøver at indhente samtykke, når din drone vejer under 900 gram. Det er derimod ulovligt, hvis din drone vejer mere.

Vejer din drone mere end 900 gram, bevæger du dig nemlig lovmæssigt ind i den næste operationskategori, som vedrører droner op til fire kilo, og her skal du oprette en sikkerhedszone til andre mennesker.

Sikkerhedszonen skal bestå af et cirkelformet område under dronen, som er en sikkerhedsafstand i tilfælde af, at dronen skulle styrte ned.

Denne zone afmåles vandret fra jorden, og her skal der minimum være fem meter til andre mennesker, hvis du flyver i slow mode og 30 meter, hvis du flyver i normal mode.

Hvis du gerne vil flyve med droner i den åbne kategori, skal du bestå et online-kursus, som du fx kan tage hos droner.dk, og derefter skal du bestå en online prøve, som kan tages på trafik-, bygge-, og boligstyrelsens hjemmeside her

Den specifikke kategori

Den specifikke kategori er designet til situationer med højere risiko end den åbne kategori. Her er der en større risiko forbundet med droneflyvningerne – og derfor er der højere krav til kvalifikationer og redegørelse for procedurer.

Hvis du fx skal flyve med en drone, der vejer mere end fire kilo, så ender du i den specifikke kategori. Du bevæger dig også lovmæssigt ind i denne kategori, hvis du skal:

  • Flyve med din drone, hvor du ikke kan se den.

  • Flyve højere end 120 meter.

  • Flyve tæt på lufthavne eller militære anlæg.

Du kan læse mere om reglerne for den specifikke kategori lige her

> Læs også: DJI Mini 2: Letvægtsdrone til begynderen

Den certificerede kategori

Den certificerede kategori er lavet til særligt risikobetonede operationer med droner, der vejer over 25 kg, menneske-transport, fragt og logistik og andre specielle formål.

Hvis du skal flyve med store droner, der vejer over 25 kilo, skal du desuden godkendes af Trafikstyrelsen.

Den certificerede kategori kan virke en smule futuristisk, men det er faktisk lige præcis fremtidens droneflyvning, som EU-reglerne forsøger at imødekomme.

Den certificerede kategori åbner nemlig for mange af de ting, man drømte om, da man først begyndte at udvikle droner til fragt og logistik.

Det kan fx være en drone med en hjertestarter, som flyver til yderlige steder i landet, eller en drone, der fragter hastepakker for postvæsenet.

> Læs også: 5 begyndertips til flotte skud med kameradronen

Reglerne kan variere fra land til land

Det nye regelsæt var i udgangspunkt lavet sådan, at dronereglerne blev ensartet i hele EU. Det satte en række uenigheder dog en stopper for, og derfor ender vi med et fælles begrebs-univers i EU – i stedet for et fælles regelsæt.

Det enkelte land kan derfor selv bestemme, hvor tæt du må flyve på lufthavne og byer, hvilket gør, at du i fremtiden stadig bør læse op på reglerne, hvis du skal besøge et andet EU-land med din drone.

Der er dog også fordele ved det nye fælles begrebsunivers, da du kan blive godkendt til at flyve i et bymæssigt område herhjemme, og overføre disse beføjelser direkte til et andet EU-land.

Der står intet om dyr i den nye Dronebekendtgørelse. Der står blot, at du ikke må være til fare og gene, men dette punkt bliver højst sandsyndligt mere konkret hen ad vejen, når vi får et specifikt regelsæt, der bygger på de nye EU-regler.

I visse områder er flyvning med droner helt forbudt. Det gælder typisk områder, hvor der er fængsler, naturområder og militære områder. Du kan få de fulde overblik over, hvor du må flyve i det danske luftrum her.

> Læs også: Skyd den bedste video med mobilen, action kamera og det store kamera

Der er stadig forskel på dronetegnet og dronebeviset

Fritidsbrugere skal stadig tage et dronetegn for at kunne flyve med droner privat. Dronetegnet tages via en lille selvtest bestående af elementære droneregler.

Du finder testen på her.

Dronetegnet giver herefter adgang til at tage et dronebevis. Dronebeviset er et erhvervscertifikat og kræver to dages undervisning med fysisk tilstedeværelse. Når du har taget et dronebevis, har du flere beføjelser til at flyve med din drone, end du har med dronetegnet. Det gælder bl.a.  overflyvning af mennesker og droneflyvning i bynært område.

Du kan læse mere om dronebeviset her

Dit dronebevis gælder stadig

Dronebeviset fortsætter med at give de tilladelser, som du har opnået i dag.

Det betyder, at når systemet ændres i 2021, så bliver dine gamle tilladelser overført, så du har samme beføjelser i det nye system.

Er du almindelig droneoperatører eller professionel operatør, som flyver i bymæssige områder, vil du også stadig kunne udføre de operationer, som du laver på den gamle ordning.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvordan det nye dronebevis kommer til at se ud, eller hvilken fysisk form det vil tage, men det bliver formentlig både tilgængeligt digitalt og i en fysisk form, som du kan vise frem både herhjemme og i udlandet.

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Få det fulde overblik over de nye EU-regler

Der ligger et stort ansvar på dine skuldre som dronepilot, efter de nye regler indtrådte ved årsskiftet mellem 2020 og 2021.

Det er nemlig alene op til dig at sørge for, at dine flyvninger er i overensstemmelse med, hvordan vi tolker på de nye EU-regler herhjemme.

Er du stadig i tvivl? Så kan du få mere information her. Hos droner.dk kan du læse endnu mere om, hvordan reglerne for droneflyvning er ændret ved årsskiftet.

Her kan du også tage dit dronebevis, hvis du ikke allerede har et, og du kan tilmelde dig diverse kurser i droneflyvning.

> Læs også: Hvad er en drone med kamera – og hvorfor skal du købe en? 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...