Billede taget med speedlite stroboskopfunktion

Med stroboskopfunktionen i din speedlite flash kan du fange flere dele af en bevægelse.

© Shutterstock

9 funktioner du skal kende i din flash

Med en ekstern flash åbner der sig helt nye billedmuligheder, og mange blitzmodeller byder på avancerede funktioner. Her kan du se, hvad ni af de vigtigste funktioner i flashen bruges til.

24. maj 2018 af Kristoffer Engbo

Skal du købe ny flash, eller vil du udnytte din eksisterende bedst muligt, er der en række funktioner, det er værd at kende til, og som kan give dig nye og anderledes billeder. 

Her gennemgår vi de vigtigste specifikationer i flashen.

1. Ledetal

Ledetal angiver flashens styrke og kaldes også Guide Number eller GN. Blitz med høje ledetal på fx 60 er kraftigst og rækker længst. Det betyder også, at flashen i de fleste tilfælde er hurtigere klar til næste skud. 

De fleste producenter måler ledetallet ved ISO 100 med en brændvidde på 105 mm, men nogle måler på andre brændvidder, så ledetallene er ikke altid helt sammenlignelige.

Canon Speedlite 430 EXIII-RT har fx et ledetal på 43, mens den større model Canon Speedlite 600 EXII-RT har et ledetal på 60.

Læs ogsåFå bedre billeder med en billig flash her

2. Zoom

Zoomværdien styrer, hvor meget blitzlyset spredes, så lyskeglen matcher den benyttede brændvidde. 

På de fleste flash indstilles zoomværdien automatisk efter objektivets valgte brændvidde, men den kan også indstilles manuelt, hvis du fx vil koncentrere lyset i midten.

Jo større zoom, jo mere centreret bliver lyskeglen - og omvendt. 

3. Vidvinkelpanel

Normalt dækker flashen en brændvidde fra 24 mm, men bruges en ekstrem vidvinkel, så kan lyset spredes mere med et vidvinkelpanel, der vippes ud over blitzhovedet.

Læs også: 5 tips til bedre fotos med indbygget flash her

4. Synkronisering med andet lukkergardin

Når du fotograferer bevægelige motiver med lange lukkertider på fx et sekund med flash, vil den bevægelige del af motivet normalt optræde i billedet foran bevægelsesstriberne. 

Det ser helt forkert ud og skyldes, at flashlyset affyres i begyndelsen af eksponeringen. 

Med denne funktion, som også kaldes 2nd curtain eller Rear, affyres flashlyset først til sidst i eksponeringen, så hovedmotivet oplyses sidst i bevægelsen.

Andet lukkergardin second curtain Speedlite flash

Her er flashglimtet affyret sidst i bevægelsen, så sløringsstriberne ligger bag hånden.

© Shutterstock

5. High-Speed-Sync

Flashen er suveræn til at opbløde skygger på hovedmotivet i kraftigt sollys, men en flash kan ikke affyres med lukkertider, der er kortere end typisk 1/200 sekund.

Du kan vælge at blænde ned til fx F16, men så ryger muligheden for en sløret baggrund. 

Med High-Speed-Sync kan du bruge hurtigere lukkertider og dermed bevare en stor blændeåbning.

Læs også: Sådan bruger du High-Speed-Sync

6. Modellys

Når du justerer belysningen til fx portrætter, er det en stor hjælp at få flashen til at kaste et langvarigt lys på motivet med modellys, så du kan tjekke, hvordan lys og skygger falder, inden billedet tages.

Denne funktion er ikke tilgængelig i alle speedlite-modeller. 

Læs også: 3 gratis tips til bedre lys i portrætfotos 

7. Stroboskop

Med denne funktion affyres flere flashglimt under en lang eksponering, så du kan fange flere trin i en bevægelse i ét billede. 

Billed taget med stroboskopfunktion. speedlite flash

Med stroboskopfunktionen fanger du flere momenter af en bevægelse. Du kan typisk indstille, hvor mange gange og med hvilket interval flashen skal affyres.

© Shutterstock

8. Master/slave

Med flere flash kan du belyse motiverne fra forskellige vinkler. En flash kaldet Master sørger for at fjernudløse andre eksterne flash, der kaldes slaver. 

Alle flash kan indstilles til at have forskellig lysstyrke, så du kan lege med belysningen. Kun de større modeller virker som Master.

Læs også: Sådan fotograferer du portrætfotos med studielys

9. Radiostyring

Når du bruger flere flash, kommunikerer de typisk via lys. Det betyder, at slaveblitzen skal have frit udsyn til Master-blitzen, og det er ikke muligt, hvis den fx vender modsat af Master, står ude i meget kraftigt sollys eller er placeret bag en væg eller lignende.

Det løser radiostyring, hvor der ikke behøver at være frit udsyn mellem flere flash.

Du kan investere i trådløse triggere til din speedlite i forskellige prisklasser, så det bliver lettere at arbejde med off-camera flash.


Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...