Fotografering med flash

Fotografering med blitz behøver ikke være en dyr fornøjelse.

© Lane V. Erickson / Shutterstock

Billige flash til dit kamera med masser af kraft

Det er fristende altid at holde sig til kameraproducenternes egne flash, fordi du kender dem og ved, at kvaliteten som regel holder. Der er dog en del penge at spare, hvis du kigger efter de nyeste flash fra tredjepartsproducenter. Du får nemlig overraskende meget for pengene.

7. januar 2018 af Poul Siersbæk

Små og billige flashmodeller, som koster mellem 800 og 1600 kroner står ufortjent i skyggen af de større og mere lysstærke modeller. 

Mange vil uvilkårligt tænke, at skal man have en ekstern flash, kan man lige så godt investere i en kraftig en af slagsen – og helst en original fra et kendt mærke. 

Men sådan behøver det ikke være længere. Blitzmarkedet er nemlig under voldsom forvandling – ikke mindst fordi mange kinesiske producenter presser godt på med flashmodeller med pondus til meget konkurrencedygtige priser. 

Læs også: Spar penge med uoriginale objektiver

En flash er et uvurderligt hjælpemiddel

En ekstern flash behøver derfor ikke at være et dyrt bekendtskab, og det er godt – for en ekstern blitz er et uvurderligt hjælpemiddel. 

Den eksterne flash giver dig nemlig mulighed for at reflektere lyset i loft og på vægge, og den er desuden væsentligt kraftigere end den indbyggede flash.

At den ikke engang behøver være kæmpestor for at indfri forventningerne, er et stort plus. 

Det gælder fx i forhold til kameraets balance. Sætter du en stor blitz på et lille APS-C-kamera, gør den store vægt på toppen, at det er mere besværligt at holde og betjene kameraet. 

Godox TT685 ekstern flash

Godox TT685 fås til kun 895 kroner. Den avancerede flash fås til Canon, Fujifilm, Micro Four Thirds, Nikon og Sony.

© Godox

Høj lysstyrke i ekstern flash

Desuden behøver en billig flash - eller speedlite, som de også kaldes - slet ikke være svag. 

Enkelte mærker har modeller med et ledetal omkring 60, hvilket vil sige, at den afgiver lige så meget lys som fx Canons og Nikons topmodeller. 

Alligevel koster de langt under 1000 kroner. 

Yongnuo YN600EX RT II ekstern speedlite Canon

Kinesiske Yongnuo har med Yongnuo YN600EX RT II en flash, der stort set matcher Canons tilsvarende.

© Yongnuo

Billige blitz spækket med funktioner

Flere af markedets billige modeller kan nu også tilbyde, at flashhovedet kan drejes og vippes. Ligesom de originale flash, benytter de uoriginale også TTL til at beregne udlysningen. 

Der også modeller, som har robuste metalfødder til montering i kameraets blitzsko. Enkelte modeller kan endda klare avancerede funktioner som High-Speed-Sync og stroboskop. 

Hvilken flash skal jeg vælge?

I det aktuelle nummer af Digital FOTO 18/2017 tester vi billige flash til under 1600 kr. Du kan læse hele testen i magasinet. 

Små blitz med masser af kraft

I magasinet Digital FOTO nummer 18/2017 tester vi små blitz med masser af power. 

© Digital FOTO

Som abonnent kan du læse bladet med det samme på din mobil eller tablet med vores Wype-app. Du får som abonnent også adgang til Fordelszonen, som udover et væld af videokurser også rummer den store objektivguide med objektiver til både spejlrefleks- og systemkameraer.

Lige nu får du 2 numre af Digital FOTO samt vores store bog Photoshopskolen leveret til døren for kun 49 kroner. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...