Konvertere er et praktisk stykke tilbehør, der ikke fylder meget i fototasken. Der findes grundlæggende fire typer, og fælles for dem er, at de placeres mellem objektivet og kamerahuset. De giver dig en ekstrem fleksibilitet, og så er de nemme at bruge.
Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle objektiver og kamerafatninger er kompatible med alle konvertere. Det kan du tjekke på producentens hjemmeside.
Her gennemgår vi de fire typer konvertere.
>Læs også: Det skal du vide, før du køber objektiv

Mellemringe er ideelle til at komme tæt på de helt små motiver.
© ShutterstockKom helt tæt på med mellemringe
Med en mellemring mellem objektivet og kamerahuset bliver du i stand til at skyde makro uden at købe et dyrt makroobjektiv. De fås ofte i sæt med forskellige størrelser, der kan kombineres for at opnå den optimale forstørrelsesgrad.
Mellemringe er ganske enkelt et rør uden glas, som øger afstanden fra objektivets bagerste linse til kameraets sensor. Med de billige versioner må du undvære autofokus.
>Læs også: Alt hvad du skal vide om makrofotografi

Telekonverteren er en smart genvej til længere brændvidde.
© ShutterstockOpnå længere brændvidde med telekonvertere
Monterer du en telekonverter mellem kamera og objektiv, får du ekstra brændvidde uden at købe en dyr tele. Telekonvertere har optiske linser, der i princippet fungerer som forstørrelsesglas.
Telekonvertere fås med forskellig forstørrelsesgrad – typisk 1,4x, 1,7x og 2,0x. Har du et APS-C-kamera, skal du indregne brændviddeforlængelsen på 1,5x. Så bliver fx 500 mm med en telekonverter på 2,0x til 1500 mm i stedet for 1000 mm på full-frame.
Det koster et blændetrin eller mere at bruge telekonvertere. I nogle tilfælde kan fokushastigheden også blive påvirket.
>Læs også: Derfor skal du kende disse fem brændvidder

Adapteren gør det fx muligt at sætte ældre og manuelle objektiver på dit systemkamera.
© NovoflexBrug endnu flere objektiver med en adapter
Adaptere er konvertere, der gør det muligt at montere objektiver fra andre mærker på kameraet. De findes til alle kamerasystemer, og der er mange varianter.
De mest simple adaptere er uden autofokus, men de er alligevel smarte, hvis du fx gerne vil bruge gamle, analoge objektiver på dit systemkamera.
Kameraproducenterne tilbyder også adaptere med fuld autofokus, som gør det muligt at bruge ældre spejlrefleksobjektiver på spritnye systemkameraer.
Du skal købe en adapter, som passer specifikt til det kamera og det objektiv, du vil bruge.
>Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

En Speed Booster kan både øge lysstyrke og ændre brændvidde.
© MetabonesMere lys og vidvinkel med en Speed Booster
En Speed Booster fra fx Metabones er en konverter, der kan øge lysstyrken fra fx F2.8 til F2.0. Enkelte versioner kan desuden ændre brændvidden med 0,71x, så 50 mm bliver til 35,5 mm.
Disse konvertere fungerer dog ikke med alle kameraer og objektiver.
>Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser