Systemkameraer med full-frame har i lang tid ligget i hælene på traditionelle spejlreflekskameraer. Nu er de ved at tage førertrøjen både på hastighed og billedkvalitet.
Det betyder, at der lige nu er flere valgmuligheder end nogensinde før – både når det gælder traditionelle spejlreflekskameraer og spejlløse systemkameraer.
Full-frame-kameraer er udstyret med en stor billedchip på omkring 24 x 36 mm. Dette format svarer til det mest gængse filmformat og det format, spejlreflekser brugte i de analoge dage.
Her kan se, hvad det er, som gør full-frame-kameraer så eftertragtede.

Sonys flagskib Alpha9 blæser afsted med 20 billeder i sekundet, selv om kameraet har en full-frame-sensor, der genererer store filer.
© Sony1. Stort dynamisk omfang
Den store sensorstørrelse betyder et større dynamisk omfang, end man oplever med mindre sensortyper som APS-C og Micro Four Thirds.
I praksis ses det ved, at der kan hives langt flere detaljer ud af både de mørkeste skygger og de lyseste højlys, når du konverterer dine raw-filer.
2. Høj lysfølsomhed
På grund af den store sensorstørrelse, er full-frame-sensoren i stand til at fange mere lys end mindre sensorer.
Det gør det blandt lettere at fastholde fokus i mørke omgivelser.

Full frame-kameraets store sensor gør det lettere at holde fokus, når du fotograferer under svære lysforhold, ligesom det håndterer høj ISO bedre end de øvrige kameraer.
© Alejandro Alvarez // Unsplash3. Mindre billedstøj
En full-frame-sensor har større pixels end mindre sensorer. Det betyder, at der skabes mindre digital støj ved høje ISO-værdier.
Kameraets indbyggede støjreduktion behøver derfor ikke tage fat så hurtigt som med kameraer, der har en mindre sensor. Detaljer og skarphed er således bedre.
4. Bedre kontrol med dybdeskarphed
Du kan opnå en flottere baggrundssløring med full-frame, da du kan gå tættere på motivet end med fx APS på en tilsvarende brændvidde.
Dette hænger sammen med brændviddeforlængelse og afstand mellem sensor og fokusplan.

Et full frame-kamera giver dig pænere bokeh og lille dybdeskarphed. Det skyldes blandt andet brændviddeforlængelsen.
© Caleb Lucas // Unsplash