Natural History Museum

Med teknologien Pixel Shift kan du opnå en meget fin detaljegengivelse i dine billeder.

© Michael Warwick/Shutterstock

Få flere detaljer med Pixel Shift

En del nye kameraer, fx Sony Alpha7R III, er udstyret med funktionen Pixel Shift, som giver en bedre detaljegengivelse. Her kan du se, hvordan funktionen virker.

13. marts 2018 af Poul Siersbæk

Pixel Shift er en rigtig smart funktion, som har fundet vej til en del nyere kameraer, fx Sony Alpha7R III. 

Sådan virker Pixel Shift

Når kameraet er indstillet til Pixel Shift, tager det automatisk fire raw-billeder. 

Ved hvert billede rykkes sensoren en pixel, så hver af sensorens 42,2 mio. pixels kan repræsentere farverne rød, grøn og blå. På den måde kan der hentes data fra i alt 169,6 mio. pixels. 

Pixel Shift hos Sony

Her kan du se, hvordan kameraet med Pixel Shift får langt flere informationer at arbejde med, når det færdige billede skal samles.

© Sony

Opløsningen øges ikke, men det gør detaljegraden. Ulempen er, at er der den mindste bevægelse i motivet under de fire eksponeringer, får de dele af billedet, hvor bevægelsen er, en grim uskarphed. Derfor skal du bruge stativ og gå efter helt rolige motiver.

Sony Alpha7R III

Sony Alpha7R III er udstyret med funktionen Pixel Shift.

© Sony

Se detaljerne med Pixel Shift

Med Pixel Shift-funktionen aktiveret er der langt flere detaljer i det færdige billede. 

Det kan du for eksempel se i sammenligningen herunder, hvor vi har zoomet meget ind på et billede af et træ. Billedet til venstre er taget uden brug af Pixel Shift-funktionen, mens Pixel Shift er aktiveret i billedet til højre.

Gratis software hjælper dig

For at få den fine detaljegengivelse skal billederne sættes sammen i Sonys gratis program Imaging Edge, som kan downloades gratis og installeres fra supportsiden på Sonys hjemmeside her

Programmet har tre basisfunktioner, nemlig optagelse fra kameraet direkte til computeren via kabel, også kaldet Tethered Shooting. Så har det en Viewer og en Editing-funktion, der minder meget om Lightroom. Den nye Pixel Shift-funktion starter i Viewer-delen. Pixel Shift-filerne har endelsen arw. 

Imaging Edge

Imaging Edge er Sonys eget billedbehandlingsprogram, der blandt andet kan bruges til at samle fire raw-billeder taget med Pixel Shift-funktionen.

© Digital FOTO

Sådan bruger du Imaging Edge

Højreklik på de fire billeder i vieweren, og vælg Create and Adjust Px. Shift Multi Shoot. Composite Image

Nu dannes automatisk en arq-fil, der åbner i Editor-delen. Her kan den billedbehandles og derefter eksporteres som fx en tiff-fil til Photoshop eller Lightroom.

Andre kameramærker følger med

Pentax har i fx K-1 en tilsvarende funktion, men her samles det færdige billede i kameraet.

Det kræver i begge tilfælde, at kameraet står på stativ, og at motivet er helt roligt. Også Olympus og Panasonic har en Pixel Shift-funktion, men den fungerer anderledes. Her er det kameraets opløsning, der øges, når sensoren flyttes under optagelsen.

Læs mere i magasinet Digital FOTO

Spørgsmålet om hvordan Pixel Shift fungerer kommer fra Brevkassen i Digital FOTO nummer 5/2018. Her får du også helt styr på eksponeringsværdier, lukkertider og hvidbalancen.

Køb bladet i din bladbutik eller køb et abonnement og få vores store Photoshopbog med 2 numre af Digital FOTO leveret til døren for kun 49 kroner.

Så får du med det samme adgang til de seneste numre af bladet i vores magasin-app Wype, samt adgang til Fordelszonen med mere end 400 videokurser til fotografi og billedbehandling.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...